Fa uns dies vaig presidir la primera sessió de la Taula Territorial d’Infància de Barcelona. Els infants són un sector especialment vulnerable i ple de potencialitats. En un moment en què es parla molt sovint de crisi de valors entre els més joves, és important protegir els nens i les nenes per garantir el seu benestar i la possibilitat que desenvolupin totes les seves capacitats afectives, relacionals, educatives i professionals.
L’objectiu de la Taula és desplegar en els propers mesos les Taules Territorials d’Infància arreu de Catalunya. La funció d’aquests òrgans és coordinar, impulsar i promoure les polítiques d’infància amb la col·laboració d’administracions i institucions. En la primera sessió es va aprovar la constitució d’un grup de treball que elaborarà un estudi de les xarxes de professionals actives en matèria d’infància a la demarcació de Barcelona.
La Llei dels Drets i de les Oportunitats en la Infància i l’Adolescència de Catalunya estableix un plantejament transversal de les polítiques en aquest àmbit i la seva descentralització. Al 2013 el Parlament de Catalunya va aprovar el Pacte per a la Infància, que inclou mesures per protegir col·lectius en situació de vulnerabilitat i promocionar els drets, deures i oportunitats dels infants i adolescents catalans. Té quatre eixos principals que, a títol orientatiu, es centren en els següents aspectes:
1) Garantir la participació infantil a través de la família, l’escola, les activitats extraescolars, el teixit associatiu i els mitjans de comunicació tot implicant la societat en l’acompliment dels drets dels infants.
2) Protegir els infants en situació de risc, especialment per pobresa.
3) Assegurar l’atenció a la infància amb programes de salut, mesures per garantir el dret a l’educació dins i fora de l’escola, suport i acompanyament a famílies diverses.
4) Fomentar una imatge realista i positiva dels infants als mitjans de comunicació tot garantint la seva privacitat.